Zapiekanki jak z PRL-u
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
4 dkg drożdży
250 ml wody
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
4 dkg drożdży
250 ml wody
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki cukru
sól
Pieczarki
1/2 kg pieczarek
3 łyżki masła
2 cebule
sól pieprz zioła np : tymianek majeranek
10 dkg sera żółtego
1/2 łyżeczki cukru
sól
Pieczarki
1/2 kg pieczarek
3 łyżki masła
2 cebule
sól pieprz zioła np : tymianek majeranek
10 dkg sera żółtego
keczup
Wykonanie:
drożdże mieszamy w letniej wodzie z cukrem
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dajemy rozczyn sól stopione masło
Wykonanie:
drożdże mieszamy w letniej wodzie z cukrem
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dajemy rozczyn sól stopione masło
ciasto wyrabiamy na lśniącą kule
z bułeczek ścinamy wierzch wyjmujemy miąższ
zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
z ciasta formujemy podłużne bułeczki
pieczemy około 25 minut w 190 st studzimy
bułeczki mogą być z poprzedniego dnia
Pieczarki
obrane pieczarki drobno kroimy lub ścieramy na tarce
z ciasta formujemy podłużne bułeczki
pieczemy około 25 minut w 190 st studzimy
bułeczki mogą być z poprzedniego dnia
Pieczarki
obrane pieczarki drobno kroimy lub ścieramy na tarce
podsmażamy z pokrojoną cebulką
odparowujemy nadmiar płynu dusimy 10 minut
odparowujemy nadmiar płynu dusimy 10 minut
doprawiamy solą pieprzem ziołami mieszamy
z bułeczek ścinamy wierzch wyjmujemy miąższ
nakładamy farsz posypujemy startym serem
zapiekamy 10 minut w 190 st
zapiekamy 10 minut w 190 st