3 duże jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń 40 g
1/2 szklanki mleka
10 dkg masła
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
20 dkg masła
25 dkg serka mascarpone
3/4 szklanki cukru pudru
1 puszka ananasa
składniki kremu bardzo dokładnie ucieramy
Beza
5 dużych białek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
białka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę mieszamy
wykładamy do formy 17 x 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia
bezę suszymy 25 minut w 170 st około 25 minut
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dajemy budyń mąkę z proszkiem dolewamy mleko stopione masło
ciasto mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut
pieczemy w 170 st około 40 minut
z ciasta ścinamy wierzch miksujemy
na ciasto wkładamy krem dajemy pokrojony ananas nakładamy bezę
wierzch smarujemy kremem posypujemy okruchami ciasta
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny lub całą noc