Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
10 dkg masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę jajko stopione masło śmietanę proszek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka
1 kg jabłek
3 łyżki cukru
1 galaretka
3-4 łyżki bułki tartej
obrane jabłka kroimy w dużą kostkę
podsmażamy z cukrem dosypujemy galaretkę mieszamy
Pianka
6 dużych białek
2 budynie 40 g
1/2 szklanki cukru
100 ml oleju
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy olej budynie piankę mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę jajko stopione masło śmietanę proszek
wyrabiamy ciasto dzielimy na 2 części
większą część ciasta wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto podpiekamy 15 minut w 170 st
ciasto posypujemy bułką tartą
wykładamy jabłka piankę oraz pozostałe ciasto
ciasto pieczemy około 40 -50 minut w 170 st